středa 19. listopadu 2014

Každý den jiným člověkem

Kniha Den co den má sice veškeré atributy young adult literatury, ale současně taky něco, co mi zabránilo hned druhý den po přečtení začít číst něco dalšího. A to jsem si myslela, že mě ten příběh nijak zvlášť neoslovil.

Hlavní postava se jmenuje prostě A. Není to ani kluk, ani holka. (Tedy v českém překladu se pro něco rozhodnout musíte, takže vystupuje převážně jako kluk, ale v anglickém originálu byste to nepoznali.) Každý den je totiž někým jiným. Den co den se probouzí v těle někoho, komu je šestnáct jako jemu, a jeden den žije jeho život. Snaží se ho moc nenarušovat a co nejvíc splynout s okolím. Až do dne, kdy se zamiluje do Rhiannon.

Příběh je to vlastně poměrně statický. David Levithan se nezabývá tím, kde přesně jsme a jak to tam vypadá. Vývoj se odehrává v hlavách postav. Všechno sledujeme z pohledu A. Ten se nijak nelituje. Ví, jak žije a že jinak asi žít nebude (ačkoliv otevřený konec a vedlejší zápletka ohledně toho, jestli existují další jako on nechává prostor k interpretacím podle libosti). Na stránkách knihy prochází zajímavou proměnou od stavu, kdy myslí víc na sebe a na svoje štěstí a spokojenost, do momentu, kdy mu záleží především na Rhiannon.

Mezi řádky David Levithan trochu moc tlačí na pilu a nabádá čtenáře, že je jedno, jestli je někdo homosexuál a jakou má barvu pleti a jaké vyznává náboženství, protože A v jeho podání obsahuje úplně všechno. Nejsem si jistá, kolik čtenářů takovou "osvětu" na stránkách young adult knihy ocení. Na mě to působilo trochu vlezle. Každopádně se přes to není těžké přenést. Den co den je z těch knih, které rychle odsýpají a to, co se Levithan snažil ukrýt mezi řádky, možná pro hodně čtenářů zůstane ukryté.

Jsem si jistá, že to, jestli se vám Den co den bude líbit, hodně závisí na náladě nebo duševním rozpoložení. Je to komorní příběh a možná až pár dní po dočtení si uvědomíte, jak propracovaný a svým způsobem intimní je. Možná by se mi líbil víc, kdybych ho četla o půl roku dřív nebo o tři měsíce později. Sice mi na něm něco bylo docela protivné, přesto se mnou nenápadně zůstává.

Hodnocení: 3/5

Goodreads
David Levithan: Den co den (Every day)
Nakladatelství CooBoo, 2013, první vydání
Překlad Tomáš Bíla
(Obrázek: goodreads.com)

4 komentáře:

  1. Téma téhle knihy samo o sobě zní zajímavě. I když už bylo párkrát použito. Zní to jako kniha, od které zákonitě hodně čekáš, a proto jsi potom skoro nutně trochu zklamaná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsi to přesně trefila. Nejsem si jistá, jestli těm očekáváním vůbec jde dostát (a jestli jim už nekdo dostál)...

      Vymazat
    2. Přemýšlím, jestli vůbec z téhle zápletky jde nějak elegantně vybruslit, aby konec nebyl klišé a byl originální, ale uvěřitelný. Musíš mi někdy osobně prozradit, jak ta kniha dopadla, abychom to mohly posoudit! :D

      Vymazat
  2. Neznám, píšu si to ale do svého pomyslného seznamu knih, které bych jednou chtěla přečíst
    S pozdravem Naoki-Keiko
    (naoki-keiko.blog.cz)

    OdpovědětVymazat