sobota 31. října 2015

TOP 5 #1: Vedlejší postavy, které máme radši, než ty hlavní


Při psaní tohoto článku jsem si uvědomila, že mám vlastně většinu hlavních postav ráda. Když je poznám a pochopím, proč se chovají tak, jak se chovají, je těžké s nimi aspoň nesoucítit, když už je přímo nezbožňuju. Ale ne vždycky se to povede a jsou i hlavní hrdinové nesnesitelní. Ať už tím, že jsou moc kladní nebo naopak příliš vypočítaví nebo arogantní... Prostě bych je nejradši propleskla. V prvním příspěvku z nového projektu TOP 5 (více o něm najdete tady), který jsme vymyslely s Lenkou z Létám na Pegasu, si můžete přečíst o vedlejších postavách, kterým jsem fandila víc, než těm hlavním.

Melanie Hamiltonová-Wilkesová (Margaret Mitchell: Jih proti severu)
Jih proti severu je plný války, strádání a smutku, které se proplétají příběhem. Hlavní hrdinka Scarlett O'Harová s nepřízní osudu bojuje po svém - bezohledností, arogancí a nepřístupností. Melanie v příběhu stojí jako pomyslný maják, okolo kterého se točí život ostatních postav. Vždycky v lidech vidí to nejlepší. Potřeby ostatních staví před ty svoje. Je moudrá. Je laskává a ohleduplná. Stojí v ostrém kontrastu vůči ostatním postavám, které bojují se svými vášněmi. Má jasno ve svých morálních zásadách, a nikdy z nich nesleví. Ačkoliv se na začátku jeví jako slabá a naivní, až postupem času se ukáže, že ji nedokáže nic zlomit - až na chatrné zdraví. Melanie je taková, jaký by si přál být každý v těžkých dobách, ale i v časech, kdy člověka nic netrápí.

Paul Varjak (Truman Capote: Snídaně u Tiffanyho)
Nenápadný spisovatel, který se přistěhuje do jednoho z newyorských činžáků a jeho život se tím obrátí vzhůru nohama. Potká tajemnou Holly Golightly, která na jednu stranu působí předčasně vyspěle, na druhou je ale naivní a pořád čeká na svůj šťastný konec, který si chce ulehčit tak, že si vezme některého z bohatých mužů, kteří si ji vydržují. Pořád pasivně čeká, že se všechny její problémy nějak záhadně vyřeší a ona pro to nebude muset nic udělat. O Paulovi toho vlastně moc nevíme. Poznáváme ho jenom v souvislosti (a v kontrastu) s Holly, která si z něj udělá důvěrníka, který snáší její výbušné nálady a melancholické stavy. Paul se ale zamiluje a... zbytek už je historie. (Jestli dobrá, nebo špatná ale závisí na tom, jestli se díváte na film nebo čtete knížku - konce se totiž liší!)

(Paul Varjak je mimochodem jméno vytvořené za účely filmu. V Capoteho novele, v níž je vypravěčem, není jeho jméno zmíněno.)


Damon Salvatore (Vampire Diaries)
Byla jsem v pokušení napsat do nadpisu "kdokoliv". Protože to by přibližně shrnulo můj vztah k hlavní hrdince seriálu Eleně Gilbert. Je to ten typ hlavní hrdinky, která jde vždycky přesně tam, kde na ni čeká nějaké nebezpečí (takže po pár dílech už přestanete doufat, že se možná poučí). Která je z nějakých důvodů všude oblíbená, všechno jí jde a má o ni zájem několik kluků včetně 120 let starých bratrů-upírů. A přitom nikdy neudělá nic, co by mě přimělo si ji oblíbit. Oproti tomu Damon Salvatore (až na tu lehkou vadu, že je jako většina dalších mužských postav zamilovaný do Eleny) je ten badass upíří hrdina, kterého v životě prostě někdy potřebujeme. Nejdřív nedělá skoro nic jiného než zabíjí lidi, ale pak se projeví jeho citlivá stránka a najednou je na dobré straně, takže mu můžeme bez obav fandit. V jednom kuse má v ruce skleničku whisky a sebe hází kolem sebe sarkastickými poznámkami. A abych nezapomněla, hraje ho Ian Somerhalder. Ach, skoro je mi líto, že jsem se na Vampire Diaries přestala dívat.

Princ Philip, vévoda z Edinburghu (Královna)
Při přemýšlení o dalších postavách se mi neočekávaně vybavil film, který jsem viděla už před pěknou řádkou let: Královna. V té době na mě dost zapůsobil, a pořád si myslím, že je skvělý. Odehrává se těsně po smrti princezny Diany a ukazuje, jak se tahle událost projevila v královské rodině uvnitř i navenek. Většina děje se točí kolem královny Alžběty II. To asi nikoho nepřekvapí. Na ní je vždycky hlavní odpovědnost, na ní byl tlak veřejnosti, aby smrt Diany přijala jako smrt člena královské rodiny, a ne jako soukromou záležitost. Okolo ní se ve filmu objevuje mimo jiné princ Philip. Ten občas něco ironického zahlásí a skoro vždycky působí dojmem, že ho nic nerozhází a že celou situaci bere celkem s klidem (přestože královna přemýšlí chvílemi dokonce o abdikaci). Takhle působí i ve skutečnosti. Jeho osobnost ale vždycky bude velkou záhadou, stejně jako ostatní členové královské rodiny. Všichni znají jejich obličeje, ale je samotné nikdy znát nebudou. Tím spíš, že málokterý životopisec nebo filmař se kdy princi Philipovi věnoval. (Právě teď ale čtu jednu z mála knih, kdy se tak - alespoň částečně - stalo.)

Jace Wayland (Cassandra Clare: Mortal Instruments)
Ke Clary, hlavní postavě série, mám sice lepší vztah než k Eleně - ale je to další z těch hrdinek, které pořád zbytečně chodí někam, kam nemají, což vážně nemám ráda. Jace je rozervaný hrdina se značně komplikovanou historií, který se často chová nesnesitelně arogantně. Taky je hrozně sarkastický a zahleděný do sebe. Ale hlavně je to pořádně badass Lovec stínů, který dokáže sejmout jakéhokoli démona, vlkodlaka, upíra a podobnou havěť, co se pohybuje po New Yorku bez vědomí běžných lidí. Uvnitř je samozřejmě citlivý, ale tuhle stránku ukazuje jenom Clary. Kterou miluje tak osudově a jasně, že se mi to nikdy nechtělo moc věřit. (Paradoxně nejvíc jsem tomu nejvíc věřila ve filmu City of Bones, kdy jsem si poprvé oblíbila Clary, kterou hrála Lily Collins. Škoda, že další díl se nechystá.)

Nezapomeňte se podívat k Lence na její TOP 5 a zapojte se do TOP 5 spolu s námi - na svém blogu nebo v komentářích!

(Zdroje obrázků: Adolf Born (Mitchellová, Margaret: Jih proti severu, Naše vojsko, Praha 1991, 30./1. vydání), Paul, Damon, Philip, Jace)

5 komentářů:

  1. Ha! Shodly jsem se na jednom příběhu (i když úplně ne na postavě), to mi připadá jako dobrý výkon s ohledem na naše rozdílné knižní preference! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to rozhodně! Vzhledem k množství příběhů, ze kterých jsme mohly vybírat, je to fakt unikátní :)

      Vymazat
  2. Princ Philip :D Tak to mě hodně pobavilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Říkala jsem si, zde jsem se mírně odchýlila od vlastního tématu!

      Vymazat
  3. Ale logiku to má, takže to vůbec nevadí :)

    OdpovědětVymazat