středa 5. února 2014

Objevte Aristokratky

Aristokratky přinášejí celkem deset příběhů žen, na kterých na první pohled není nic zvláštního - pokud se nepodíváte na jejich rodokmen sahající často stovky let do minulosti.

Autorka, novinářka Stanislava Pecková, do knížky vybrala velmi různorodou společnost - od veleznámých šlechtických rodů jako třeba Kinští nebo Schwarzenbergové až po ty méně známé, například Belcredi nebo Daczičtí z Heslova. Jednotlivé dámy často velmi otevřeně přibližují historii a současnost jejich rodiny.

Konec starých časů

Pokud je řeč o aristokracii v českých zemích, těžko se lze vyhnout pohnutému 20. století. "Zlaté časy" zámků, honů a plesů se nachýlily ke konci už za první republiky a zcela zmizely s nástupem komunismu. Některé rodiny utekly do zahraničí, mnoho se jich ale rozhodlo zůstat v Čechách. I za cenu toho, že svůj zámek uvidí už jedině zvenku a bydlet budou na sídlišti. Většina z dam se narodila do podobného prostředí. Jsou často první generací, která už nezažila život takový, jaký býval. První generací, která si musela smysl šlechtictví tak nějak "nalézt". Seznámíte se ale i s těmi, které se narodily v zahraničí a svůj český původ začaly objevovat až s tím, když jejich rodina zrestituovala zámek v Čechách.

Jednotlivými příběhy tedy probíhá jako nit jedno téma - jakou může mít šlechtictví roli dnes, v době, kdy už šlechtictví není nutně spojeno s luxusem a sám dřív tak ceněný "původ" se štěpí s tím, jak si lidé s modrou krví berou ty "obyčejné". Možná je to nějaká forma morálky, vztah k Bohu, historická paměť... Každý si na to může odpovědět jinak.

Nostalgie

Jednotlivé kapitoly Aristokratek by se stejně dobře vyjímaly v ženském lifestylovém magazínu jako ve víkendové příloze seriózního deníku. Nechybí v nich pikantní historky z minulosti ani často smutné osudy rodin za komunismu. Autorka vytvořila skvělý mix, který vás obohatí. Na konci jsem došla k názoru, že být šlechtična přece jenom není vždycky tak skvělé... Ale potom u mě stejně převážila taková neurčitá nostalgie a respekt před historií a těmi "starými časy", před věcmi, které tu byly už dávno před námi - a to je možná ono poselství, které se tak špatně vyjadřuje, ale které v sobě lidé s modrou krví i dnes nesou.

Hodnocení: 4/5

Goodreads
Stanislava Pecková: Aristokratky
Nakladatelství Paseka 2013
1. vydání
184 stran
(obrázek: goodreads.com)

6 komentářů:

  1. Máš tu knihu z knihovny nebo je tvoje vlastní? Někdy bych si ji docela přečetla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji mockrát za milý komentář u mě na blogu. :-) Je skvělé, že do komunity knižních bloggerů přibyl někdo další. Tvé recenze se mi zdají být velmi kvalitní. Budu se těšit na to, co všechno s blogem podnikneš. Měj se moc hezky a přeji hodně úspěchů... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju, budu se snažit zlepšovat! :)

      Vymazat
    2. Souhlasím, na to že jsi nováček jsou recenze skvělé a výběr knih zajímavý! :) Na Aristokratky jsem se také dívala, ale bohužel mám už moc jiných knih na čtení ;)

      Vymazat
    3. Děkuju! No jo, vybírat, co budu číst dál z té obrovské hromady knih, co bych ráda četla, je vždycky nejtěžší :)

      Vymazat