úterý 2. června 2015

Proč nemám smartphone

Moje generace je pravděpodobně poslední, která zažila dobu, kdy mobilní telefony nebyly součástí každodenního života. U nás doma se objevily, když mi bylo asi osm a svůj první mobil jsem dostala (zdědila) v deseti letech (ale nebyla to Nokia 3310, kterou jsem chtěla nejvíc ze všeho!). Od té doby jsem měla několik dalších (pamatujete si někdo véčka?), až jsem se dostala k tomu, co mám poslední tři roky. Je to Blackberry. Pro přesnost: je to smartphone, ale není dotykový. (Takže nadpis měl být spíš Proč nemám dotykový smartphone, ale to tak dobře nezní.)

Před několika týdny jsem ale usoudili, že bych měla zkusit dotykový smartphone. Mají ho všichni a je to super, ne? Chtěla jsem si stáhnout nějaké aplikace na učení jazyků, abych si je mohla snadněji procvičovat. A můj život se začal nenápadně měnit. K horšímu. Asi jsem to měla tušit, protože podobné změny nastaly, když doma přistál tablet (NIKDY si nekupujte tablet, pokud nemáte železnou vůli, která vám zabrání ho popadnout ve čtyřech z pěti případů, kdy kolem něj procházíte... ale o tom jindy). Každopádně s dotykovým mobilem přišlo plno naprosto bezděčných reakcí. Na někoho jsem pár minut čekala - a okamžitě jsem ho měla v ruce a kontrolovala Facebook/iDnes/Twitter atd. Jela jsem v autobuse a nechtělo se mi číst - hned jsem zjistila, jestli se na Facebooku/iDnes/Twitteru atd. něco nezměnilo (nezměnilo). Dívala jsem se na televizi a zrovna mě to tak docela nebavilo - ano, vzala jsem do ruky mobil.

(Pozorný čtenář si všimne, že o učení jazyků v předchozím odstavci nikde není ani slovo. Během prvního týdne jsem zjistila, že aplikace, která by uspokojila moje požadavky, nějak neexistuje. Ale to už potom nevadilo.)


Long story short. Před měsícem jsem se vrátila ke starému dobrému Blackberry. Není hloupý - když potřebuju, na internet se podívám. Ale nenutí mě k tomu. Má foťák. Má normální klávesnici. Jen je škoda, že firma Blackberry pomalu, ale jistě umírá.

Jsem si jistá, že to, co jsem popisovala jako změnu k horšímu, většina lidí jako nic hrozného nevidí. Dneska je normální, že se rozhlédnete po autobusu (nebo po ulici) a skoro všichni mají v ruce mobil. (Mimochodem, vážně nesnáším, když se s někým sejdu, abychom si popovídali, a ten člověk zničehonic vytáhne mobil a na několik minut úplně zapomene, kde je.) Dnešní doba ale přináší strašně moc bezděčných věcí, nad kterými se ani nezamyslíme, ale které přece jenom nebyly vždycky tak úplně normální - třeba jenom pět let nazpátek.

 
Nejsem si jistá, proč se všichni tak rychle smíříli s používáním dotykových mobilů. Vždyť jsou hrozně velké. Když vám spadnou, většinou to vydrží, ale jsou na nich pak strašné škrábance. Musíte je v jednom kuse nabíjet (i když je třeba celý den nepoužijete).

Vrátila jsem se zpátky, protože se mi nelíbí to, kolik kontroly nad lidmi jejich telefony mají a jak často se lidi věnují mobilům místo toho, aby si četli, aby trávili čas s ostatními, nebo aby se prostě jen tak zamysleli. Je super mít něco, čím můžeme zachytit výjimečné momenty. Ale chtělo by to nehledat jenom ty neobyčejné, ale užít si taky ty obyčejné.

(Obrázky: pinterest, weheartit.com x, x, x)

3 komentáře:

  1. Skvělý článek! A úplně souhlasím! Tuhle bojkotovací misi sdílím!
    Taky mě ta závislost lidí na internetu v mobilu vytáčí. A když někdo v restauraci nebo u kávy vytáhne mobil, tak rostu. Navíc mě štve, že už všichni předpokládají, že máš nonstop přístup k internetu - často nám třeba odpadají přednášky, a to dost na poslední chvíli. Přijde email, že odpadla hodina - ale já stejně dorazím, protože nekontroluju jako šílenec každých pět minut email...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju! :) Jo, to mě na tom taky zaráží, zvlášť když si vzpomenu, jak mi před pár lety přišlo hrozně zvláštní, že se člověk může z mobilu na internet vůbec přihlásit. Vypadá to, že v některých ohledech už jsme pamětníci a asi to bude jenom horší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za našich mladých let prostě bylo všechno jinak. Počítače nebyly dotykové... Na filmy ses dívala v televizi... Na loukách se pásli jednorožci... To už dneší generace nemůže pochopit :P :D

      Vymazat