pondělí 1. května 2017

Jarní minirecenze

Pokračuju ve formátu minirecenzí. Ne ani tak proto, že nemám dost času napsat pořádné recenze, ale spíš proto, že tyhle knížky nejsou nic moc.

London Belongs to Me (Jacquelyn Middleton)


Kde jsem vzala tuhle knihu, o které jste pravděpodobně nikdy neslyšeli? Můžu sloužit jako ukázkový příklad toho, že moderní marketing funguje. Proč moderní? O London Belongs to Me jsem se dozvěděla na BookTube. Minimálně pět známých booktuberek na ni někdy na přelomu roku dělalo recenzi. Pak byla (náááhodou) ve slevě na Amazonu. Až když jsem začala číst, tak mi to došlo. Je to strašně průměrná chick-lit, ale vsadím se, že nejsem jediná oběť, která doufala v něco víc. O čem to je? Alex se po vysoké stěhuje z Floridy do Londýna, aby si splnila svůj sen a stala se dramatičkou. A - hádáte správně - po mnoha úskalích se jí to povede, po cestě zaskóruje i po vztahové stránce a ještě získá kamarády na celý život. London Belongs to Me je autorčina prvotina a je to opravdu poznat. Připadalo mi, jako by četla hodně podobných knih, a pak udělala jakýsi neohrabaný mix všeho.
  • Hlavní hrdinka, o které vás autorka pořád přesvědčuje, že je vzhledově průměrná a na oblečení jí nesejde (abychom se s ní mohli ztotožnit?).
  • Mrcha, která je naopak pořád upravená a dozvíte se, že má kabelku Burberry a boty od Louboutina (proč?).
  • Žádná z postav nepůsobí opravdově, naopak všechny šustí papírem. Celou dobu jsem si představovala simíky, kteří prkenně stojí a čekají na to, co jim autorka přikáže.
  • Neustálé popkulturní odkazy na seriály a filmy, jako bychom potřebovali ujišťovat, že Alex a její kamarádi jsou fakt nerdi.
  • Logické nepřesnosti. Alex je podle autorky posedlá Londýnem. Ale když tam konečně přijede, čekala bych, že bude trávit čas objevováním města. O tom ale nepadne ani slovo. Další detail: Alexin táta bydlí v Manchesteru, ale Alex trvá půl roku, než se za ním jede podívat?
  • Je to strašně dlouhé; vzhledem k tomu, že mi uiž po pár kapitolách bylo jasné, jak to dopadne, vůbec mě to nebavilo číst.
Nepředpokládám, že London Belongs to Me někdy vyjde v češtině. Pokud ale náhodou ano, víte, na čem jste.

Hodnocení: 2,5/5

Illuminae (Amie Kaufman, Jay Kristoff)


Nejvíc vám o téhle knize řekne to, že jsem ji dočetla ani ne před dvěma měsíci a už mám problém si vzpomenout, jak se jmenovaly hlavní postavy. Je to taková YA vesmírná sága a pokud jste viděli aspoň pár filmů odehrávajících se na vesmírné lodi, nebo četli pár sci-fi knih, asi vás nijak neohromí. Je tam love story, poničená vesmírná loď, nákaza šířící se po lodi a umělá inteligence, která se utrhla ze řetězu. Ke konci to je poměrně dramatické a přiznávám, že jsem poslední kapitoly četla jedním dechem. Taky je to ale celkem předvídatelné a konec mě nijak nepřekvapil.

Co je na Illuminae nejzajímavější je forma, jakou je psaná. Nikde nenajdete tradiční přímou řeč, popisy, vypravěče. Celý příběh je poskládaný z reportů, e-mailů, chatů, dokonce i obrázků. Když jsem začínala číst, byla jsem skeptická, ale opravdu to funguje. Ze střípků vážně poskládáte celý příběh. Napříč všemi médii je příběh mistrně dávkovaný, takže se všechno dozvíte v pravý čas.

Shrnuto podtrženo: příběh je fajn, ale není to nic světooborného, jak tvrdí půlka internetu. Forma mě bavila hodně, ale asi ne tolik, abych musela číst další díl volné trilogie.

Hodnocení: 3/5

1 komentář:

  1. Téda, tady to začíná žít! To je moc fajn :)
    Překvapila jsi mě s Illuminae, četla jsem na to spoustu chvály... ale asi je fakt, že blogerky většinou hlavně bavila forma. No, tak jsi mě uklidnila, že o nic moc nepřicházím, když na ni nemám čas :P

    OdpovědětVymazat