středa 19. března 2014

Kdo je Mara Dyerová?

Znáte to, když od nějaké knížky vůbec nic nečekáte a ona vám naprosto vyrazí dech? Tak přesně tohle se mi stalo s Marou.

Mara se s rodiči a dvěma bratry přestěhuje z Rhode Islandu na Floridu po tom, co přežila téměř bez škrábnutí zřícení budovy. Při něm zemřeli tři lidé včetně její nejlepší kamarádky a přítele. Trpí postraumatickou stresovou poruchou a hned od prvního dne v nové škole je jasné, že to nebude jednoduché. Halucinace, zablokované vzpomínky na den, kdy se její život obrátil vzhůru nohama... a samozřejmě sexy kluk s britským přízvukem, který má z nějakého důvodu zájem právě o ni.

Co se vlastně stalo?

Mysteriózní atmosféra knihy mi připomínala některé filmy od M. Night Shyamalana. Ticho před bouří, které vás nutí zbystřit všechny smysly a analyzovat všechno, co se v příběhu děje, aby vám něco neuniklo. To je ale nakonec docela těžké, protože Prozření Mary Dyerové se čte neskutečně rychle. Krátké, úderné kapitoly vás nenechají ani nadechnout a první osoba tady funguje úžasně - Maru si okamžitě oblíbíte.

Od začátku až do konce knihy jsem nevěděla, na čem vlastně jsem. Některé části knihy by se daly zaměnit za nějaké "klasické" YA - romantika, chemie mezi hlavními postavami, střední škola... Ale co ta poznámka na první straně? Je to celé mystifikace? Je Mara opravdu blázen? Odehrává se to všechno v její hlavě?  Maře se postupně vrací některé vzpomínky na osudnou noc, ale příběh se tím snad ještě víc zamotává. Na konci sice přijde pár nečekaných odhalení... ale autorka má v dalších dílech hodně co vysvětlovat.

Prozření Mary Dyerové je jedna z těch YA knih, u kterých rozhodně po pár stránkách konec neodhadnete. Je strhující, nehorázně napínavé a jsou jenom dvě věci, co budete chtít dělat po dočtení: opatřit si další díl nebo začít číst odznova.

Podle skutečnosti?

Autorka pro svou prvotinu, která poprvé vyšla v roce 2011, našla inspiraci ve skutečném příběhu, se kterým se seznámila jako začínající právnička. Jak moc se mu ten Mařin ve skutečnosti podobá není ale úplně jasné ani z "background story", kterou zveřejnila na oficiálních stránkách série. Druhý díl plánované trilogie se jmenuje Proměna Mary Dyerové (The Evolution of Mara Dyer), třetí se bude jmenovat The Retribution of Mara Dyer a vyjde letos.

Hodnocení: 5/5

Goodreads
Michelle Hodkin: Prozření Mary Dyerové (The Unbecoming of Mara Dyer)
Nakladatelství Slovart + Brio 2013 (2011)
1. vydání
368 stran
Překlad Jan Březovský a Tereza Nuckollsová
(Obrázek: goodreads.com)

4 komentáře:

  1. Super, super! Jak kniha, tak recenze :-) "...a samozřejmě sexy kluk s britským přízvukem, který má z nějakého důvodu zájem právě o ni." - zní jako šílené klišé, ale když je zbytek dobrý, proč ne, ta zápletka vypadá fakt úžasně. A mimochodem, recenze se ti opravdu povedla, očividně se čte podobně dobře jako ta kniha!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! No, ten kluk je tak super, že mi ani nevadí, jaké to je klišé, vážně :D

      Vymazat
    2. Tak ten pocit znám :D

      Vymazat