čtvrtek 4. září 2014

Seriálový podzim v televizi

Doby, kdy ty nejlepší zahraniční seriály běžely v českých premiérách na komerčních televizích, jsou dávno pryč. Od Ztracených, Hrdinů, Zoufalých manželek nebo Útěku z vězení uplynulo už hodně času. Každý dnešní průměrný uživatel internetu se dokáže snadno dostat ke sledování seriálu, který ho zajímá a ani ho nenapadne čekat, než mu ho (za několik let) naservíruje televize doma. Nova a Prima se začaly zaměřovat na vlastní seriály. Paradoxně tak jedinou televizí, která udržuje kvalitu nejen vlastní produkce, ale hlavně té zahraniční na vysoké úrovni, je veřejnoprávní Česká televize. Se začátkem školního roku nás čeká několik premiér, které by bylo škoda si nechat ujít.

Život a doba soudce A. K.


Třináctidílný seriál, ve kterém se podíváme na soudní prostředí z trochu jiné perspektivy. Soudce Adam Klos (David Švehlík) tu není jen anonymní postava na vyvýšeném stupínku. Každý případ sledujeme právě jeho očima. Druhou linii příběhu tvoří jeho osobní život - vztahy s rodiči, ženami a taky sezení u terapeutky. Tvůrci dávají divákům možnost hlavní postavu opravdu poznat - příběh je totiž doplněný o vyprávění v první osobě, kde nechybí pořádná dávka sarkasmu.

Seriál běží každé pondělí od 1. září ve 20 hodin na ČT1. A pokud jste nestihli první díl, můžete se na něj podívat na stránkách České televize.

Neviditelní


Komediální seriály není právě něco, čím by Češi vynikali. Neviditelní jsou dokonce komediální seriál z vodnického prostředí. Tvůrci chtějí navázat na bláznivé komedie typu Jak utopit doktora Mráčka nebo Což takhle dát si špenát. Seriál vypráví o vodnících, kteří žijí mezi námi a vůbec jsou od lidí k nerozeznání, až na jednu věc: mohou dýchat pod vodou. Tuhle vlastnost v sobě objeví nechvalně známý lobbista (Jíří Langmajer) a vodním lidem hrozí prozrazení.

Jsem opravdu zvědavá, jak se tvůrcům povede dostát tomu, co slibují. Přesvědčit se můžete na ČT1 už v pátek 4. září od 20 hodin.

Čtvrtá série Panství Downton


Pro začátek - ano, jsem jeden z těch průměrných uživatelů internetu, který si snadno najde způsob, jak sledovat své oblíbené seriály o hodně dřív, než se uráčí objevit u nás v televizi. Ale u Panství Downton to nedělám. Je to jeden z mála zahraničních seriálů, které jsem objevila díky České televizi, a nějak zůstalo u toho, že se na něj tak taky dívám. Český dabing je výjimečně dobrý. Nepamatuju si, že by mě zatahal za uši a hlasy jednotlivých postav jsou opravdu věrné (dokonce neruší, ani když se podíváte na originál a pak na českou verzi).

Seriál sleduje život na jednom anglickém panství na začátku 20. století, od roku 1912. Zachycuje příběhy nejen šlechtické rodiny, ale taky služebnictva. Je plný dramatických zápletek, opravdových událostí a suchého anglického humoru. A taky krásného oblečení a účesů a všeho ostatního, co vás tak nějak nostalgicky přenese do časů, kdy se převlékalo k večeři a všichni muži u stolu vstali, když přišla dáma. Na ČT2 startuje čtvrtá série v pátek 5. září od 21 hodin.

Ve jménu vlasti


Namísto uvedení druhé série, jak jsem předpokládala, ČT pouze reprízuje to, co už bylo k vidění minulý podzim. Pokud vám to ale ušlo, rozhodně byste se měli podívat. Ve jménu vlasti (nebo taky Homeland) je americký seriál ze špionážního prostředí. Voják Nicholas Brody (Damian Lewis) se po osmi letech vrací ze zajetí v Afghánistánu jako národní hrdina. Agentka CIA Carrie Mathisonová (Claire Danes) je přesvědčená, že je nasazený teroristickou organizací, aby provedl teroristický útok na Spojené státy. Celých třináct dílů je doslova hra na schovávanou, kdy vám tvůrci nikdy neukážou dost, abyste věděli, kdo má vlastně pravdu, a to příběh žene dál.

ČT2 bude ode dneška každý čtvrtek vysílat vždy dva díly od 22 hodin.

(Obrázky: web České televize, hypable.com, serialzone.cz)

4 komentáře:

  1. Panství Downton chci začít sledovat, už jsem si stáhla všechny díly první série a moc se na to těším. Asi mi bude trvat trochu déle, než se dostanu ke čtvrté sérii, protože ty jednotlivé díly jsou na seriál poměrně dlouhé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi jsou, ale je to jeden z mála seriálů, u kterých opravdu stojí za to každá minuta. A s přibývajícími sériemi je jenom lepší!

      Vymazat
  2. Opravdu zírám, jak se ČT s těmi seriály rozjíždí :D Soudce A.K. je výborný, Neviditelní překvapivě vtipní (ne tím trapným způsobem, který české televize většinou předvádějí). A Downton je zpátky! Co víc si člověk může přát...

    OdpovědětVymazat