neděle 15. listopadu 2015

TOP 5 #2: Příběhy, které nepotřebovaly pokračování/měly skončit dřív

 

Po dvou týdnech je zpátky projekt TOP 5, který jsme vytvořily společně s Lenkou z Létám na Pegasu. Tentokrát o příbězích, které měly skončit dřív (nebo příběhů, u kterých autoři nevěděli, že by je měli nechat být).

Více o projektu najdete tady a předchozí příspěvek o vedlejších postavách, které byly lepší, než hlavní tady. Připojte se a napište svůj seznam na svůj blog nebo do komentářů!

Deník princezny (film)
Deník princezny je jeden z mých nejmilovanějších filmů. Jeden z těch, které mi zaručeně přinesou dobrou náladu bez žádných vedlejších efektů, kdykoliv je vidím. A právě protože je tak skvělý, odmítám uznat existenci druhého dílu, který je prostě příšerný. Nijak nenavazuje na ten předchozí - prostě, tvůrci se rozhodli, že budou úplně vařit z vody. Neinspirovali se už ani dalšími knihami ze série od Meg Cabot, která byla předlohou k prvnímu dílu. V tom duchu taky úplně odmítli pracovat s tím, že Mia na konci prvního dílu skončila šťastně s Michaelem (ach!), a najednou jí začali hledat ženicha. Pro mě bude i nadále existovat jenom první díl!

Piráti z Karibiku
Musím někoho přesvědčovat o kvalitě prvních tří dílů? Pro mě prostě nemají chybu. Problém ale byl, když někoho napadlo sérii i přes epický konec oživit. A když z ústřední trojice herců dva odmítli. Vznikl tak film, který se sice v některých věcech strašně podobá těm předchozím (ve stylu: kde už jsme tohle viděli?), zároveň se jim ale nemůže rovnat. Pocitově už to prostě není stejné. V roce 2017 (šest (!) let po uvedení Na vlnách podivna) přijde další pokus s názvem Dead Men Tell No Tales. Tentokrát přijal i Orlando Bloom.

Glee
Tenhle seriál nikdy nebyl dokonalý, přesto jsem ho vždycky sledovala s radostí a s nadšením. Dostal se mi pod kůži. Písničky z něj jsem jeden čas poslouchala nonstop. Ale tvůrci nevěděli, kdy skončit. Celý příběh glee clubu/školního sboru New Directions začal, když byla většina hlavních hrdinů ve druhém ročníku na střední. Cíl glee clubu byl vyhrát národní kolo soutěže školních sborů. To se podařilo ve třetí sérii. Bohužel se ale pokračovalo - někteří ústřední hrdinové ustoupili do pozadí, některé seriál sledoval na vysoké a do původního glee clubu přibyli noví členové. A v tu chvíli to přestalo být ono. Nechtěla jsem se dívat na staré zápletky s novými herci a přitom vzpomínat na to, jak dobré to bývalo. Po tom, co zemřel Cory Monteith, představitel jedné ze stěžejních rolí, a seriál pokračoval ještě dvě série bez něj, rozhodla jsem se zachovat si ty dobré vzpomínky, které jsem měla.

Vlci z Mercy Falls (Maggie Stiefvater)
Nedávno jsem na tuto sérii psala recenzi, která byla docela pozitivní. Má tři díly, podle mě ale nejlíp fungoval ten první. Byl skvěle promyšlený a skončil tak, že nebylo potřeba se strachovat o to, co s hrdiny bude dál. Prostě budou šťastně spolu. Pak ale přišel další díl, který příběh uchopil a znovu ho začal kroutit - což podle mě bylo zbytečné. Vadilo mi, že jsem s hrdiny mohla strávit dvě další knihy? Ne. Ale to nemění můj názor na to, že ne všechny příbehy potřebují víc dílů, aby zapůsobily.

Twilight (Stephenie Meyer)
Stephenie Meyer očividně patří mezi autory, kteří něco napsali a nemůžou to opustit. Zatímco čekám, až napíše něco nového, ona vydá k desátému výročí vydání Twilight knihu Life and Death: Twilight Reimagined. Což je úplně to samé, jako Twilight, akorát jsou vyměněny genderové role většiny postav. Edward je Edythe. Bella je Beau. Jacob je Julie (!). Alice je Archie. Emmett je Eleanor. Mám pokračovat v tom, jak zbytečné to je? Mám ráda Twilight, ale už bych ho nechala být. Doufám, že Stephenie Meyer dostane brzo nějaký lepší nápad.

Přečtěte si TOP 5 taky u Lenky!

(Obrázky: weheartit, Glee a já)

2 komentáře:

  1. No vida, zase jsme se celkem shodly! Dvě z pěti (Deníky princezny, Glee) - to je dobré! :)
    Máš pravdu, s Twillight je to celé dost tragikomické.Vlastně ani nevím, jestli je to pořád takový hit, jako byl před pár lety! Mám takový dojem, že asi ne.
    Piráti mě nebavili už od druhého dílu, takže... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, hit to určitě není. Skoro nikdo na to Meyerové neskočil, aspoň podle recenzí na Goodreads :D

      Vymazat