neděle 29. listopadu 2015

TOP 5 #3: Obálky knih, které byly lepší než jejich obsah

 

Fascinuje mě, jak velkou moc mají obálky knih. Jak nepřitažlivě některé knihy vypadají, a přitom uvnitř skrývají úplný poklad. Obálka je to, co vás na knize zaujme, a pokud výsledek v knihkupectví vypadá, jako bych ho dělala já ve Photoshopu, maximálně se tomu někdo zasměje, ale určitě si tu knihu nekoupí. Pak ale existuje druhý extrém: obsah knihy sice není nic moc, ale vydavatel jí dá tak krásnou obálku, že si někdo jako já řekne, že není možné, aby byla špatná. V dnešním TOP 5, což je projekt, který děláme společně s Lenkou z Létám na Pegasu, jsme se podívaly na knihy, které byly lepší než jejich obsah.


Blue Bloods (Melissa de la Cruz) & True Blood (Charlaine Harris)
Obě série jsem objevila někdy v době, kdy jsem strašně moc chtěla číst upíří příběhy a u nás jich bylo zoufale málo. (Bohužel jsem od té doby zjistila, že existují jenom dvě upíří série, které se mi opravdu líbí.) Obě mají nááádherné obálky, přesně takhle mají upírské knihy vypadat (porovnejte s českými)! Ale uvnitř to je plytké a nezajímavé. Blue Bloods je něco jako Gossip Girl: New York, high society... a upíři. A True Blood je tak trochu detektivka z nějakého amerického maloměsta, která má hodně dílů a všechny postavy tam jsou strašně otravné.

Pád (Lauren Kate)
Tohle je fakt utrpení. Série s anděly, osudovou láskou, milostným trojúhelníkem, internátní školou a děsnou hlavní hrdinku. Ta obálka sice s příběhem vůbec nesouvisí, ale je krásná.

Zakletý v čase (Audrey Niffenegger) - recenze
Jediný důvod, proč jsem si v Levných knihách koupila knihu ve starší verzi (s děsnou obálkou), bylo novější vydání, které mě zaujalo na první pohled. Ta obálka je úžasná a výjimečně taky docela koresponduje s obsahem.  Příběh je ale slabý, zbytečně dlouhý, postavy nesympatické, a vztah ústředních  hrdinů dost neupřímný.

Pod nekonečnou oblohou (Veronica Rossi)
Zajímavé dystopické téma, ale příběh, který ve mně nezanechal vůbec nic. A krásná duhová obálka, která mění barvy podle toho, jak ji natočíte. Vůbec se mi ji nechtělo vrátit do knihovny!

I dnes se můžete na TOP 5 podívat i u Lenky! Do TOP 5 se můžete zapojit i se svým blogem nebo napsat do komentářů.

(Obrázky: já a Goodreads)

4 komentáře:

  1. Úplně souhlasím, že hodně YA fantasy má krásné obálky. A na rozdíl od červené knihovny pro dospělé aspoň většinou korespondují s obsahem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne úplně vždycky, ale aspon si je nemusíš něčím obalovat, aby to neviděli lidi v autobusu :D

      Vymazat